Doğumdan Sonra

Vaginal ya da sezaryen ile doğumu takip eden 6 haftalık süre lohusalık olarak bilinir. Bu dönemde, gebelik ve doğum nedeniyle anne vücudunda oluşan değişiklikler eski haline yani gebelik öncesindeki haline döner
Bu dönemi sağlıklı geçirmek için :

  • Eve gönderildikten sonra mümkün olduğunca yatmayın ayakta ve hareketli olun fakat ağır işler yapmayın
  • Verilen ilaçları düzenli olarak ve doktorunuzun önerdiği süre kullanın.
  • Eğer vajinal doğum yaptıysanız muhtemelen sağ tarafınızda dikişleriniz vardır. Otururken sol kalçanızın üstüne oturun ve sağ bacağınızı diğerinin üstüne atın dikişleriniz baskıya uğramasın.
  • İdrarınızı çok tutmayın. Daha sıkışmadan tuvalete gidin, her idrardan sonra ve bir de ayrıca sabah akşam vajen bölgesindeki dikişlerinizi verilen antiseptik sıvı ile önden arkaya doğru silin. Bu amaçla kullandığınız tamponu sadece bir kez önden arkaya doğru silmek için kullanın ve atın tampon bir kez önden arkaya silinerek kullanıldığında tekrar dikişlerin ön bölümüne değdirilmemelidir. Aynı anda bile olsa ikinci kez kullanmak için ikinci bir tampon kullanın ve atın. Genel vücut temizliğine ve hijyene dikkat edin
  • Kabız olmamaya özen gösterin bunun için bol yürüyüş ve posalı gıdalar almalısınız
  • Lohusalık sürecinde cinsel ilişki sakıncalıdır.
  • Lohusalık sürecinin bitiminde kullanacağınız doğum kontrol yöntemini belirlemek için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
  • Ateşiniz Bu durumda hemen doktorunuza başvurmalısınız. Bunun nedeni sıklıkla memelerde süt birikmesi yada meme başlarında, dikiş yerlerinizde veya idrar yollarındaki enfeksiyon olabilir.
  • Düzenli ve dengeli beslenmelisiniz. Daha çok süt olması için aşırı beslenmenize gerek yoktur. Normal, sağlıklı beslenmeye ek olarak sadece aldığınız sıvı miktarını arttırmanız yeterli olacaktır. Bunun için serin mevsimlerde normal alışkanlığınıza ilave 2 su bardağı su içmeniz yeterli olacaktır ama sıcak mevsimlerde içtiğiniz su miktarını günlük 3,5- 4 litre’nin altına düşürmemeniz gereklidir.
  • Emzirme döneminde sıklıkla meme başlarında çatlaklar olur ve oldukça ağrılıdır. Bundan korunmak için her emzirmeden sonra meme başlarına doktorunuzun verdiği kremi sürün ve emzirmeden önce ılık su ile temizleyin
  • Lohusalığınızın ilk haftasında kanama koyu kırmızı renklidir. Daha sonraki günlerde kanama azalır ve pembe renk alır bunu takip eden haftada sarı-kirli beyaz renk alır ve miktarı daha da azalmaya devam eder.
  • Rahim doğumdan sonra 1. saatte göbek hizasında, orta hatta ve sert olarak ele gelir. Doğumu takiben 2 hafta içinde yavaş yavaş küçülür ve leğen kemiği arkasında kaybolur.
  • Elinizle yaptığınız kontrolde rahiminiz karnınızda göbek hizasının altında ve sert olarak ele gelmiyorsa elinizle masaj yaparak sertleşmesini sağlayınız. Bebeğiniz emerken salınan hormonlar da rahimin sertleşmesini sağlar.
  • Rahiminiz masaj ile sertleşmiyorsa, ve kanamanız adet kanamasında daha fazla ise hemen doktorunuzu aramalısınız.
  • Lohusalığınızın sonlarına doğru, doktorunuzla görüşerek karın ön duvarını güçlendirecek egzersizlere başlayabilirsiniz.

Özellikle vajinal doğumlardan sonra vajen ve mesane etrafındaki kasları güçlendirmek için “kegel egzersizleri”ne başlamalısınız. Bunun için idrarınızı yaparken birden bire idrarı kesmek için hangi kaslarınızla hangi hareketi yapıyorsanız bu hareketi yapın ve 3 saniye tutun sonra gevşeyin 3 saniye sonra tekrar edin. Yani sıkıp bırakın sıkıp bırakın.Bu işlemin sıklık ve sayısını gittikçe arttırın. Bu egzersizi ne kadar çok yaparsanız mesane ve vajen kasları o kadar güçlenir ve doğum sonu sık idrara yapma probleminiz ortadan kalkar.
*Yarada herhangi bir enfeksiyon ve akıntı yok ise sezaryen ameliyatlarından sonra hastaneden taburcu edilirken yapılan pansuman dışında, yara pansumanına gerek yoktur, Yaranızın üstüne yapıştırılan bant su geçirmez özelliktedir, bununla banyo yapabilirsiniz. Banyolarınız ayakta ve duş şeklinde olmalıdır. dikişleriniz alınmayacak kendiliğinden eriyecektir.
*Doğumdan sonra emzirme süresince birçok hasta adet görmez. Adet görmüyor olmanız gebe kalmayacağınız anlamına gelmez. Bu nedenle lohusalığınızın bitiminde mutlaka kontrasepsiyon yöntemlerinden birini kullanmalısınız.Çorumda çalışan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı jinekolog operatör doktor sinan özer olarak bu konuda benden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.