Gebelikte Nefes Darlığı

GEBELİKTE NEFES DARLIĞI

Nefes darlığı hamilelik döneminde çok sık rastladığımız bir yakınmadır. Özellikle hamileliğin son dönemlerine doğru büyüyen rahim tarafından karın ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının yukarıya doğru itilmesiyle ortaya çıkar. Ayrıca gebelik sırasında vücudunuzun oksijen ihtiyacı daha çok artacağından daha sık ve hızlı nefes almaya başlarsınız. Bu durum çoğul yani birden fazla bebek bekleyen annelerde daha erken ortaya çıkabilir. Çoğu zaman hamileliğin son aylarına doğru bebeğin aşağıya doğru inmesiyle(karın düşmesi) bu nefes darlığında bir rahatlama olur. Bu rahatlama ilk gebeliklerde daha belirgindir.

Kansızlık(anemi) yine sık karşılaştığımız nefes darlığı sebeplerindendir. Daha çok erken dönemde ortaya çıkar; çabuk yorulma, çarpıntı, halsizlik, renkte solukluk ve benzer bulgular eşlik eder.

Nadiren de olsa nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma bir kalp hastalığı veya solunum sistemi hastalığının belirtisi olabilir. Bu gebelerde gebeliğin kalp üzerine verdiği ekstra yük bu şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir.

Ancak gebelikte nefes darlığı daha çok nedenle çok önemli bir hastalığa bağlı değildir ve genellikle geçicidir. Bu geçici nefes darlıklarının çocuk üzerine olumsuz etkisi de yoktur.

Daha önceden bir kalp hastalığı öykünüz, solunum sistemi hastalığı öykünüz varsa ;en ufak bir eforda bile nefes darlığınız,çarpıntınız,göğüs ağrınız,el ayaklarda uyuşma,bayılma gibi şikayetleriniz oluyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bizim Çorum Özel Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sinan Özer olarak bu konuya yaklaşımız; Gebelik haftasını dikkate alarak öncelikle gebelik öncesi ve şimdiye göre iyi bir öykü almak, iyi bir fizik muayene ve bebeğin durumu için ultrasonografi yapmak, kansızlığı ekarte etmek, akciğer ve kalp hastalığı için araştırma yapmak (kardiyoloji konsültasyonu,EKG,EKO,Holter vb)gibi multidisipliner bir yaklaşım sergilemektir.Daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.