Gebelikte Seyahat ve Uçak Yolculuğu

Gebelikte 12-36 hafta arası seyahat için en uygun dönemdir. Zorunluluk veya acil bir durum yoksa bu dönemlerde seyahat planlanmalıdır. Bu durum gebelikte riskli durumları olmayan (erken doğum tehdidi, gebelikte ortaya çıkan tansiyon, önde gelen plasenta, tespit edilmiş pıhtılaşma bozukluğu, düşük tehdidi vb.) anneler için geçerlidir. Gebelikte uzun süreli seyahatler de uçak yolculuğu daha güvenlidir sonra özel araç sonra ise otobüsle seyahattir. Otobüsle seyahat çok sağlıklı değildir.

UÇAK İLE SEYAHAT: Gebe kadınlar gebeliğin 28. Haftasına kadar doktor raporu olmaksızın uçakla seyahat edebilirler. Ancak sorun yaşamamak için yinede doktorunuzdan uçuş raporu almanızda fayda vardır. Herhangi bir riskli durumu olmayan hastalar için bu geçerlidir.28-36 hafta arası anne adayları doktor raporu ile uçak seyahati yapabilirler, bu raporlar 1 hafta için geçerlidir. Seyahatiniz bir haftadan fazla sürecekse dönüş için tekrar rapor almanız gerekebilir.36 hafta ve sonrasında uçabilir raporu olsa da anne adayı uçağa alınmayabilir.

Biz gebelerde uçak seyahatinde uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı tromboemboli (pıhtılaşma-pıhtı atması)riskinden korkarız. Bu yüzden gebeye uçuş esnasında uzun süre hareketsiz kalmamasını, bol sıvı almasını, uzun süreli uçuşlarda bacakta kan dolaşımını arttıran varis çorabı giymesini öneririz. Bu öneriler hamileliğin başından lohusalık sonuna kadar geçerlidir. Gebelik riskli gebelikse, bacaklarda varisler varsa, pıhtılaşma bozukluğu varsa ve seyahat 3 saatten fazla sürecekse yukarıdaki tedbirlere ek olarak bebe aspirini, düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisi öneririz.3 saatten kısa süreli uçuşlarda bacak egzersizleri, uçak içinde dolaşma ve hareket, bol sıvı tüketimi ve varis çorabı öneririz.

ÖZEL ARAÇ İLE SEYAHAT: Uzun süreli seyahatlerde; 2 saatte bir mola verilmesi, molalarda araçtan inip en az 10 dakika yürünmesi, bol sıvı tüketilmesi, baharatlı gıdalar, yağlı gıdalar, kola, kahve tüketilmemesi, kan pıhtılaşması problemi olan hastaların varis çorabı giyerek seyahat etmesi uygundur.

Kısa mesafeli seyahatlerde; şehir içi seyahatlerde 11 haftadan sonra arka koltukta oturulması, ön koltukta oturulacaksa emniyet kemeri ile hasta arasına bir yastık konulması uygundur.

Gebelikte seyahat konusunda daha detaylı bilgi için çorum özel hastanesi jinekolog doktor sinan özer olarak benden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.Her yolculuğunuz daha güzel bir umuda olsun.