GEBELİKTE CİNSELLİK

GEBELİKTE CİNSELLİK

Gebelik süresince cinsel yaşam konusunda yanlış edinilmiş bilgiler gebelerimizi gereksiz korku ve endişelere sokmaktadır.

Gebeliğin ilk 3 ayında halsizlik, bulantı-kusma, kasık ağrısı,uykuya meyil,vücutta oluşan fiziksel değişiklikler, genital bölgede kanlanma artışına bağlı oluşan ödem ve daha sayabileceğimiz bir çok nedenden dolayı cinselliğe karşı ilgi azalır.

İkinci 3 ayda ise bu şikayetlerin azalması, anne adayının kendisini ruhsal ve bedensel olarak daha iyi hissetmesine bağlı cinsel istekte bir artış görülür. Son 3 ayda ise gebeliğin büyümesine bağlı endişeler, memelerden süt gelmesi, bacak krampları, yalancı doğum sancıları, uykusuzluk, mide şikayetleri, doğumun yaklaştığı psikolojik durum anne adayının cinselliği ikinci plana itmesine neden olur. Tüm bunlara rağmen gebeler genital bölge kanlanmasının artışına bağlı olarak orgazmı daha yoğun olarak yaşarlar. Orgazm oksitosin dediğimiz rahmi kasan hormonun salgılanmasına neden olur ancak bu erken doğuma yol açmaz.

Rahim ağzındaki mukus tıkacı sperm ve bakteriler için bariyer görevi görür. Cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Eğer gebelikte; düşük tehdidi, nedeni bilinmeyen vajinal kanama, plasenta previa dediğimiz önde yerleşen plasenta, erken doğum tehdidi, suyun erken açılması, gebede aktif condilom, cinsel yolla bulaşan hastalık, daha önceki gebeliklerde erken doğum ve tekrarlayan düşük hikayesi varsa, doğuma tek bebekte 2 ay ikiz gebelikte 3 ay kalmışsa cinsel ilişkiye izin verilmez.

Gebelikte uterus üzerinde yani karın üzerinde baskı oluşturmayacak pozisyonlarda birlikte olunmalıdır. Sperm içindeki prostoglandinler rahimde kasılmalara neden olabileceği için cinsel ilişkide kondom yani prezervatif kullanılmalıdır. Kayganlaştırıcı ve kimyasal kullanılmamalıdır. Gebelikte ilişki sonrası kanama olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Lohusalık dönemi sonrasında eğer normal doğum yaptıysanız doğum esnasında vajene yapılan kesi nedeniyle(epizyotomi) veya sezaryen yerinde ödem ve hassasiyet nedeniyle ya da vajinada kuruluğa bağlı cinsel istekte azalma görülür. Emzirme zamanının gelmesi ve her an bebeğin ağlayabilecek olmasının verdiği endişe nedeniyle konsantrasyon güçlüğü yaşanabilir. Doğumdan sonra cinsel ilişkiye ne zaman başlayacağınızı ve nasıl bir korunma yöntemi uygulayacağınızı doktorunuza danışınız. Önerilecek ilaçlar ve kayganlaştırıcı jellerle doğum sonrası görülen ağrılar azaltılabilir. Doğum şekli cinsel hayat üzerine çok etkili değildir ancak normal doğumda epizyo yapılmışsa epizyonun kötü iyileşmesine bağlı ağrılı ilişki biraz daha sık görülür.

Gebelikte cinsellik konusunda daha detaylı bilgi için çorumda çalışan kadın doğum uzmanı jinekolog operatör doktor Sinan Özer olarak benden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.