Kürtaj

KürtajKürtaj işlemi genel kullanılan adı ile rahim içinden doku almak anlamına gelir ve genellikle rahim içindeki bir gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması, tahliyesi amacıyla yapılmaktadır.

Kürtaj işlemi öncesinde tam bir jinekolojik muayene ve gebelik haftasının saptanması için transvajinal ultrasonografi yapılmalıdır. Gebelik haftası saptandıktan sonra kürtaj işlemi genel (kısa süreli genel anestezi) veya lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında yapılır. İlk kez kürtaj işlemi yaptıran ve normal doğum ile doğum yapmamış bayanlarda genel anestezi ile kürtaj yapılmasını öneririz. Genel anestezi işlemin tamamen ağrısız seyretmesi açısından çağdaş ve etkili bir yöntemdir. Kürtaj işleminden sonra rahim içi ultrasonografi ile rahim içinde parça kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir. Hastanın ve eşinin kan gruplarını da bilmek önemlidir.

Eğer Rh uygunsuzluğu varsa anneye işlem sonra Anti-D(uyuşmazlık iğnesi)yapılmalıdır. Bu durumda uyuşmazlık iğnesi yapılması ilerideki gebeliklerin sağlıklı olması açısından önemlidir.

Ayrıca hastalar gebelik haftasını hesaplarken yanlış hesaplama yapmaktadır. Bir gebelik haftası hesaplanırken muhtemel gebeliğin oluşma anı yani ilişkinin olduğu gün esas alınmaz. Gebelik haftası esaplamasında en son gördüğünüz adetin ilk gününden itibaren bugüne kadar geçen süre hesaplanarak gebelik süresi belirlenir.
Son adet tarihinin ilk gününe göre veya yapılan ultrasonografiye göre hesaplanan gebelik haftasının 10 haftanın altında olması yasal yükümlülüktür.

Günümüzde genellikle vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki kürtaj hiçbir zaman bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Gebeliğin sonlandırılması ile ilgili usul ve esaslar yasalarla düzenlenmiştir.

Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar kadının sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir. Rahim tahliye işlemi kadın hastalıkları ve doğum uzmanınca yapılır.

Gebelik haftası 10 haftanın üstünde isteğe bağlı rahim tahliyesi yasal olarak mümkün değildir. Gebelik süresi 10 haftadan fazla ise rahim ancak gebelik annenin hayatını tehdit ettiği veya edeceği veya doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır maluliyete neden olacağı hallerde ancak objektif bulgulara dayanan kurul raporu ile tahliye edilir.

Kürtajdan sonra doktorunuzu aramanız gereken durumlar ise; Kanama çok fazla olup gittikçe artıyorsa,evde fenalık hissi oluşmuşsa,şiddetli kanamayla beraber şiddetli kıvrandırıcı ağrılar varsa,işlemden sonra 15 gün geçtiği halde kanamanız hala devam ediyorsa,ateşiniz yükseliyor ve kötü kokulu akıntı varsa doktorunuzu arayınız.

Kürtajdan genellikle 1-2 gün sonra adet kanamasından fazla olmayan ve 10-15 gün süren kanama olabilir. Bu normaldir. Kanama olmaması da normaldir. Bazen küçük pıhtılar düşebilir ve kanama ile birlikte bir iki gün süren ağrılarda olabilir. Kürtajın yapıldığı gün adetin ilk günü kabul edilir.Bundan 4-6 hafta sonra normalde adet görülmesi gerekir.İşlem sonrası 40 gün adet görmezseniz doktorunuzu arayınız.

Çorum özel hastanesi Operatör Doktor Sinan Özer olarak bizler; genellikle kürtajdan 2 hafta sonra kontrole çağırıyoruz,2 hafta banyolarını ayakta duş şeklinde yapmasını; Denize ,küvete,havuza 2 hafta süreyle girmemesini,2 hafta cinsel ilişkide bulunmamasını öneriyoruz.Çorum da da zaman zaman yasal sınırlarda kürtaj için bizlere müracaat olmaktadır.